Toetsenbord schoonmaken

Hoe maak je een toetsenbord schoon? Wij vertellen het in dit blogartikel.


Is het tijd voor uw toetsenbord schoonmaken? Op het eerste gezicht lijkt uw toetsenbord waarschijnlijk nog netjes schoon, maar kijk eens goed tussen de toetsen. Hier verzamelen huidcellen, haren, etensresten en ander viezigheid. Het is belangrijk om dit regelmatig schoon te maken, of dit te laten doen, omdat er ook ziektekiemen tussen de toetsen kunnen zitten. Indien het gaat om een toetsenbord van een flexplek, kunnen deze ziektekiemen doorgegeven worden op andere personen.

THP Clean Office is gespecialiseerd in het schoonmaken en reinigen van kantoormeubilair, en dus ook toetsenborden. Dit wordt gedaan op een innovatieve manier met dieptereiniging en biologische reinigingsmiddelen. Van gewone schoonmaakmiddelen kan de apparatuur namelijk kapot gaan. Mocht u denken dat een traditionele schoonmaker het toetsenbord ook wel kan reinigen, is dat helaas fout. Het vuil hoopt zich op tussen de toetsen en gaat er niet makkelijk meer tussen uit. Daarom is het verstandig om het periodiek te laten reinigen door een gespecialiseerd bedrijf.

De geschiedenis van het toetsenbord

Het toetsenbord voor de computer werd uitgevonden in de 20e eeuw, toen ook de computer uitgevonden werd. De plaatsing van de toetsen verschilt per land, maar de plaatsing is gebaseerd op die van bij de typemachine. Deze indeling werd zo bedacht om te voorkomen dat de hamertjes klem kwamen te zitten. Als er te snel werd getypt, konden toetsen die naast elkaar zaten en aangeslagen werden, vast komen te zitten. Hierdoor is een indeling bedacht waardoor letters die op elkaar volgden, niet snel achter elkaar aangeslagen werden.

Er zijn tegenwoordig wel nieuwere toetsenbord indelingen, zoals het Dvorak-toetsenbord. Echter wordt deze nauwelijks gebruikt. Elke fabrikant maakt wel toetsenborden met verschillende indelingen. Intern zijn de toetsenborden eigenlijk altijd wel identiek, enkel het opschrift van de toetsen wijkt af van de verschillende landen. De computer staat altijd ingesteld op het toetsenbord uit jouw regio.

Hoe maak je een toetsenbord schoon?

Hardware reinigen, zoals een toetsenbord, vergt wat kennis, speciale reinigingsmiddelen en schoonmaaktechniek. Het moet immers voorkomen worden dat het toetsenbord niet meer werkzaam is na het schoonmaken. Om een toetsenbord echt goed schoon te maken, kan je het onderstaande stappenplan volgen.

Benodigdheden: toetsenbord schoonmaken

 • Perslucht
 • Plantenspuit
 • Wattenstaafjes
 • Botermesje
 • Microvezeldoekje
 • Biologisch reinigingsmiddel*

* Gebruik alleen biologisch reinigingsmiddel of water bij het schoonmaken van een toetsenbord. Alcohol of andere agressieve schoonmaakmiddelen raden wij aan niet te gebruiken. Deze kunnen namelijk de hardware beschadigen. Als u geen geschikt reinigingsmiddel heeft, kunt u dit vervangen door water. Water in combinatie met een microvezeldoekje verwijdert al 99,9% van de bacteriën van het oppervlak.

Stappenplan: toetsenbord schoonmaken

 1. Koppel het toetsenbord los van de computer/laptop of zet de laptop uit. Zorg dat er geen stroom meer is aangesloten op het toetsenbord
 2. Houd het toetsenbord op de kop en klop de kruimels uit het toetsenbord
 3. Verwijder bij het losse toetsenbord de ctrl-toets en blaas alle kruimels, stof en haren tussen de toetsen met de perslucht*
 4. Plaats de toets weer terug
 5. Spuit wat water of biologisch reinigingsmiddel op het microvezeldoekje en wrijf hiermee over het toetsenbord
 6. Maak het wattenstaafje nat met wat water of biologisch reinigingsmiddel of winkel het botermesje in een natte doek en strijk hiermee tussen de toetsen
 7. Droog het toetsenbord en de toetsen met een droog microvezeldoekje
 8. Het toetsenbord is nu weer schoon

* Stap 3 kan worden overgeslagen bij het schoonmaken van het ingebouwde toetsenbord van de laptop

Disclaimer: Er wordt gebruik gemaakt van kwetsbare apparatuur. Voorkom daarom het gebruik van te veel vocht of agressieve reinigingsmiddelen. De DIY video’s en geschreven tips op deze pagina zijn met zorg samengesteld. THP is niet verantwoordelijk voor eventuele schade. Raadpleeg bij twijfel over de wijze van de schoonmaak altijd de instructies van de fabrikant.

Hoe zorg je voor een grondige reiniging?

Een toetsenbord schoonmaken vergt dus wat kennis en speciale middelen. Om deze reden worden regelmatig professionele organisaties ingeschakeld om de toetsenborden op kantoor een dieptereiniging te geven. THP Clean Office kan dit ook voor uw organisatie betekenen. Onze Happy Clean Professionals maken dagelijks werkplekapparatuur schoon, zoals het toetsenbord. Wij gaan graag in gesprek om te kijken wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen.

Delen:
?