Hoe bereidt u zich voor op de vernieuwde kantoortuin?

Meer interne communicatie en inspiratie, maar minder concentratievermogen en een lagere productiviteit. U bent een voorstander óf een tegenstander. De kantoorruimte is grotendeels omgetoverd naar een grote open werkruimte geschikt voor een grote groep collega’s, oftewel de kantoortuin. De kantoortuin: voor- en nadelen Oorspronkelijk is de kantoortuin ontworpen om de interactie tussen collega’s te verhogen. […]

Meer interne communicatie en inspiratie, maar minder concentratievermogen en een lagere productiviteit. U bent een voorstander óf een tegenstander. De kantoorruimte is grotendeels omgetoverd naar een grote open werkruimte geschikt voor een grote groep collega’s, oftewel de kantoortuin.

De kantoortuin: voor- en nadelen

Oorspronkelijk is de kantoortuin ontworpen om de interactie tussen collega’s te verhogen. Dit lukt in de meeste gevallen, maar het kan juist ook leiden tot minder interactie. Sommige collega’s praten nou eenmaal makkelijker in een grote groep dan anderen. Ook kunnen twee collega’s met elkaar aan het sparren zijn, waardoor de rest zich moeilijk kan concentreren. De prestatiedruk wordt daardoor nog hoger met als gevolg dat collega’s ook druk zijn om druk te lijken met hun werkzaamheden. We zijn hierdoor 86 minuten per dag minder productief, maken we meer fouten en ervaren meer stress wat kan leiden tot een burn-out. Daarnaast kan het werken in een grote ruimte met veel aanrakingspunten, gedeelde apparatuur en nauw contact onderling, leiden tot 50% meer ziekteverzuim.

Het enthousiasme over de kantoortuin werd dus langzaam al minder, maar door de 1.5 meter samenleving verlangen we nu sneller naar een nieuwe manier van werken. Of we nu allemaal weer teruggaan naar een vaste werkplek in een kleiner kantoor, regelmatig thuiswerken of de kantoortuin vernieuwen met werkeilanden, geluidsbarrières, scheidingswanden en stilte- en vergaderingsruimtes. In 2020 verandert de kantoortuin nou eenmaal naar een rustige en inspirerende werkplek waarbij de gezondheid van medewerkers de hoogste prioriteit heeft.

Een hygiënische werkplek

Momenteel wordt deze gezondheid gewaarborgd door de werkplekken, kantine en toiletten dagelijks voor of na werktijd schoon te maken. De traditionele schoonmaak kan echter efficiënter. Zo worden alleen opgeruimde werkplekken schoongemaakt en worden aanraakpunten als deurknoppen en werkplekapparatuur vaak vergeten. Met alle veranderingen in 2020 is efficiëntere reiniging nodig, bijvoorbeeld periodieke dieptereiniging en medewerkersparticipatie. Een professionele organisatie kan de gehele werkplek, van de deurknop, plafond tot aan het toetsenbord, periodiek reinigen en daarbij u te voorzien van (reinigings)middelen. Met deze reinigingsmiddelen, zoals twee reinigingsdoekjes, kunt u collega’s enthousiasmeren om hun werkplek(apparatuur) thuis en op kantoor regelmatig zelf te reinigen. Door de reiniging slim te organiseren, betrekt u collega’s bij het proces, is de werkplek binnen 5 minuten dagelijks gereinigd en zorgt periodieke dieptereiniging voor een constant aanvaardbaar niveau van micro-organismen.

Efficiënte reiniging waarborgt niet alleen de gezondheid, maar kan ook bijdragen aan het beperken van de nadelen van een kantoortuin. Een frisse werkplek betekent namelijk tevreden medewerkers en creëert een rustige werkomgeving. Meer rust zorgt voor minder afleiding en een hogere productiviteit. De prestatiedruk wordt minder en doordat de micro-organismen altijd op een aanvaardbaar niveau zijn, daalt het ziekteverzuim. Uiteindelijk kan u wel tot 30% besparen op reguliere schoonmaakkosten.

Delen:
?